21:04   BU BİR OROSPU EVLADI   14:00   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇOCUKLARA ÇİFTE BAYRAM HEDİYESİ   13:54   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:46   MERSİNLİ KADINLARIN DİKTİĞİ OYUNCAKLAR, DEPREMZEDE ÇOCUKLARA ARKADAŞ OLDU   13:37   BÜYÜKŞEHİR’İN STANTLARINDA BU KEZ DEPREMZEDE ÜRETİCİLER DE YER ALIYOR   13:31   MİNİKLER 23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADI   12:52   DEPREMZEDE TIYATROCULAR ÇOCUKLARı GÜLDÜRMEK IÇIN SAHNEYE ÇıKTı   01:52   "21.YÜZYıLDA CUMHURIYETIMIZI DEMOKRASIYLE TAÇLANDıRACAĞıZ."   19:54   ÇBK’DAN FIBA’YA SALON TEPKISI   18:49   TARSUS, BURSA’Yı KARıŞTıRDı   16:42   MERSIN İDMAN YURDU’NA ÇIRKIN SALDıRı   13:46   MILLI BOKSÖRÜN HEDEFI, OLIMPIYAT ŞAMPIYONLUĞU!   21:59   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:55   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:43   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:31   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:47   BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖĞRENCİLERE YKS GİRİŞ ÜCRETİ DESTEĞİ   17:40   BAŞKAN YILMAZ; “İSTİKLAL MARŞI, BİZİM ORTAK DEĞERİMİZ VE PAROLAMIZDIR”  
 
 
 
 
BALIK ÇİFTLİKLERİ İÇİN İPTAL KARARI


Danıştay 6. Dairesi, Aydıncık sahillerinde balık çiftliği kuran bir şirketin ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davayı esastan reddeden yerel idare mahkemesi kararını bozdu. Danıştay’ın kararında, balık çiftliklerinin tek tek ÇED raporu alması yerine kümülatif etkinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kararda, yerel mahkemenin görüşüne dayandığı bilirkişi heyetinin raporunun yeterli olmadığı, Aydıncık koylarının balık çiftliklerine uygun olup olmadığının belirlenmesi için farklı disiplinlerden uzmanların da bilirkişi heyetinde yer alması gerektiği vurgulandı.

 

Tarih : 29 Nisan 2021 Perşembe 00:17

Aydıncık’ın Soğuksu koyu açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen Agromey adlı şirkete verilen ÇED raporunun iptali istemiyle açılan davayı Mersin 1. İdare Mahkemesi reddetmiş ve ÇED raporunu hukuka uygun bulmuştu.

Güney gazetesinden Abidin Yağmur’un haberine göre davacılar Dokuma ve Kültür Ürünlerini Geliştirme Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin Barosu ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 6. Dairesi, çevrecileri sevindirecek bir karara imza attı ve yerel mahkemenin davanın esastan reddi kararını bozarak, ÇED iptal davasının yeniden görülmesine hükmetti.

Danıştay 6. Dairesi’nin bozma kararında, ÇED raporunun hem şekil açısından hem içerik açısından hukuka uygun olması gerektiği vurgulandı.

Türkiye kıyılarında balık çiftliği kurulmasına kesinlikle izin verilmeyecek koyların özelliklerinin yasalar ve yönetmeliklerle ayrıntılı olarak belirlendiğine dikkat çekilen kararda, ÇED raporu verilirken bu kriterlerin titizlikle incelenmesi gerektiği vurgulandı. Davaya konu olan Aydıncık Soğuksu koyunun, balık çiftliğine uygun olup olmadığı konusunda mahkemenin bilirkişi heyeti görevlendirdiğinin kaydedildiği kararda, mahkeme kararına dayanak olan bilirkişi heyeti raporunun yetersiz olduğu, arkeolojik sit alanları, akıntı ve rüzgar yönleri başta olmak üzere coğrafi koşullarla ilgili yeterli bilgi vermediği görüşü dile getirildi.

“YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULMALI”

Balık çiftliklerinin Aydıncık kıyılarına kümülatif etkisinin ÇED raporunda değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildi kararda şu ifadelere yer verildi:  “Bu durumda idare mahkemesince çevre mühendisliği, harita mühendisliği, biyoloji, coğrafya ve su ürünleri bilim dalından oluşacak yeni bir bilirkişi heyetiyle mahallinde yeniden bilirkişi ve keşif incelemesi yaptırarak proje alanının özellikleri ve tarafların iddiaları değerlendirilerek, yeni bir bilirkişi raporu alınarak uyuşmazlığın esası hakkında yeni bir karar alınması gerekmektedir. Karara dayanak alınabilecek nitelikte bulunmayan bilirkişi raporu esas alınarak verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.” Danıştay 6. Dairesi, Aydıncık Soğuksu koyundaki balık çiftliği ÇED raporuna karşı açılan davada ret kararı veren Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin bu kararını bozarak yeniden mahkemeye gönderdi. Yerel idare mahkemesinin Mersin Barosu’nun bu davaya müdahil olamayacağı yönündeki kararını ise onadı.






Paylaş :
 
Etiketler :  balık çiftliği, şirket red, umutlandıran haber

Yorum Ekle comment Yorumlar (6)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  YAZARLAR
 
  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
tarsustekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA